21-3-16 : Majlis Pelancaran Jelajah Pendidikan Bumiputra 2016 di Sekolah Kebangsaan Kuala Selangor


Program Jelajah Pendidikan Bumiputera merupakan deklarasi kerajaan bagi mengubah destini anak bangsa.

Program ini adalah untuk membantu 150,000 golongan kurang berkemampuan termasuk mereka yang berada di luar bandar, pedalaman dan miskin bandar yang tercicir dalam bidang pendidikan.

Kata Perdana Menteri,

"Sebab itu kita jangan terbawa-bawa mahu berkumpul di sana dan sini, mahu buat demonstrasi, mahu deklarasi. Untuk apa sebenarnya?

"Program ini adalah deklarasi rakyat yang tulen. Inilah deklarasi yang bermakna. Kita tidak buat deklarasi atas kertas, kita buat program destini anak bangsa kita," jelasnya semasa memberi ucapan perasmian Jelajah Pendidikan Bumiputera di SK Bandar Baru Kuala Selangor.

Beliau juga berkata, untuk mendapat taraf negara maju seperti Jepun, pembangunan pendidikan perlu dipertingkatkan, bukan sahaja dalam aspek kualiti institusi malah peluang untuk mendapatkan pendidikan berterusan dalam negara ini.

"Kita (kerajaan) yang perlu mencari mereka (golongan yang tidak berkemampuan), bagi membantu mereka. Kita tidak boleh biarkan mereka sahaja yang mencari kita.
"Jika program ini tidak diwujudkan, golongan ini mungkin tidak akan berjaya pada masa akan datang dan hanya hidup seperti kais pagi makan pagi, kais petang makan petang,"

Turut hadir, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Irmohizam Ibrahim, dan Pengerusi Jawatankuasa Induk Jelajah Pendidikan Bumiputera, Tan Sri Prof Dr Ir Sahol Hamid Abu BakarDatuk Rosni Sohar

No comments:

Post a Comment

Instagram